Taaskord
üks päikseline hommik Algarves. Tänu kellakeeramisele istun 7:00
juba arvuti taga, kohvitass käeulatuses. Minu jaoks on kohvijoomine
hommikune rituaal. Aeg, mil panen paika päeva plaanid ja tegemised.
Loen mõnd head raamatut või vaatan arvutist millega mu sõbrad
vahepeal tegelenud on.
Portugaallased
armastavad kohvi. Kuus- seitse, vahel isegi rohkem, imepisikest ja hirmkanget
tassitäit kohvi on portugaallase jaoks normaalne päevakogus. Kas
siin kodudes üldse kohvi tehakse, on üsna kahtlane. Miks seda
peakski tegema? Kohvitassi hind on enamuses kohvikutes 60 eurosenti.
Igas külas on oma kohvik. Igas linnas, olenevalt selle suurusest, on
kümneid või sadu kohvikuid. Kliente jagub kõigile.
Ma
ei ole täheldanud kohvi kvaliteedis suuri erinevusi. Seda seni, kui
küsid bica või bica cheia. Võid küsida ka lihtsalt
kohvi, saad ikka bica ehk meie mõistes espresso. Cheia
tähendab tõlkes täis. Ehk siis, võtad sõrmkübaratäie
hirmkanget kohvi ja lased selle veega “normaalseks” lahjendada.
Abatanado küsi siis, kui tahad suurt tassitäit kohvi. Võid
proovida ka americanot küsida, aga sellest ei pruugita mõnes väiksemas külakohvikus aru saada. Abatanado on ainus, mille
maitse suhtes oleks võinud mõnes kohas nuriseda. Arvatavasti on
põhjuseks vähene praktika, sest enamus portugaallasi tellivad ikka
kas bicat või meia de leite. Seda piimaga kohvi
serveeritakse klaasist. Hommikuti istuvad vanemad prouad
kohviklaaside taga ja arutavad pikalt- laialt elu üle. É vida!
Minu
esimene kodu Taviras asus ühel kitsukesel tänaval, mis oma kalde
tõttu oli osaliselt nagu trepp. Mõnikümmend sammu allpool oli
kohvik, kuhu olin lubanud viia majaperenaisele saabunud posti.
Käisin tihtipeale sinna posti viimas, vahel ostsin sealt ka mõne
leiva või koogi. Hommikukohvi eelistasin aga siiski juua kodus.
Apelsinipuu all oli seni väga mõnus istuda, kuni ilm külmaks läks.
Ega majaski palju soojem olnud kui õues. Mis seal seda sooja ikka
pidi hoidma. Vana maja, mõeldud pigem suvitamiseks kui aastaringseks
kasutamiseks. Tuppa ei paistnud õieti päikestki. Ainuke aken avanes
tollele samale kitsukesele tänavale.
Tekikuhja
all oli hommikul tore olla seni, kuni tekkis vastupandamatu kohviisu.
Vaagisin mõttes võimalusi. Ükski ei olnud piisavalt ahvatlev. Ja
siis meenus mulle kohvik tänavanurgal. Kellaaeg oli küll varajane,
kuid otsustasin katsetada. Panin selga kõik soojemad riided, jalga
villased sokid ja roosad sussid. Nii ma sealt mäest alla kalpsasin
ja kohvikusse maandusin.
Sellest
sai päris pikaks ajaks minu hommikurituaal. Kohv ja torrada, ehk
röstitud sai võiga. Mitte see tavaline, kandiline röstsai, vaid
pan rustica. Korralik käär traditsioonilist valget leiba
ohtra võiga.
Esimesest
kohvikuskäigust oli möödunud juba mitu kuud. Ma vist isegi ei
elanud enam samas majas, kui sattusin ükspäev oma endisesse
kodukohvikusse. Perenaisel oli sel päeval abiks keegi noorem
naisterahvas. Esitasin talle oma traditsioonilise torrada
soovi, kuid tahtsin võtta suurema kohvi, ehk abatanado.
Istusin juba õues laua taga kui kuulsin elavat arutelu teemal:
“Muidugi
bica, see proua võtab alati bica!”
Noorem
naisterahvas üritas vastu vaielda ja väitis et olin küsinud abatanadot. Võiduka naeratuse saatel tõi kohvikuemand mulle siiski bica. No
mis seal ikka, eks tellin teise bica hiljem juurde. Traditsioonid peavad säilima!
Mida
potugaallased kohvi kõrvale võtavad? Tihtipeale mitte midagi, sest
kohvi tullakse jooma peale seda, kui kodus on kõht täis söödud.
Hommikuti on lood siiski teised. Hommikukohv juuakse teel tööle ja
siis on juba mugavam ühendada see hommikusöögiga. Pastelaria
ehk kondiitriäri on koht, kust leiad igas valikus kooke. Padariast
saad peale kohvijoomist kaasa osta ka päevase leivavaru.
Torrada
on üks tavapärasemaid asju hommikukohvi juurde. Seda nii juustuga
kui ilma. Kui küsid groissanti, tuuakse see sulle pooleks lõigatult
ja üle röstitult. Sinna vahele veel juust ja jälle hommikusöök
olemas.
Mis
mind kohvikute menüüs alguses üllatas, oli tuttav ja kodune
praesaia viil. Eelnevalt muna- piima segust läbi kastetud, suhkur
peale ja suutäis missugune.
Nii.
Aitab nüüd küll. Jalutan linna ja võtan mõnes kohvikus bica cheia.
Võibolla premeerin ennast ka ühe pisikese pastel de nataga...
Pildi leidsin lehelt nimega Eating Guide to Lisbon |
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar